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Equity Investments
Which of the following rule is applicable during short selling operations?

CFA® SAMPLE QUESTION – LEVEL I
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The Uptick Ruleⓒ
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CORRECT ANSWER:

A former rule established by the SEC that requires that every short sale transaction be entered 
at a price that is higher than the price of the previous trade. This rule was introduced in 
the Securities Exchange Act of 1934 as Rule 10a-1 and was implemented in 1938. The uptick rule 
prevents short sellers from adding to the downward momentum when the price of an asset is 
already experiencing sharp declines. The uptick rule is also known as the "plus tick rule".

The SEC eliminated the rule on July 6, 2007, but in March of 2009, following a conversation with 
SEC Chair Mary Schapiro, Rep. Barney Frank of the House Financial Services Committee said that 
the rule could be restored. Frank's conversations were spurred by a call for the return of the rule 
by several members of Congress and legislation reintroduced on January 9, 2009, for its 
reinstatement. CFA Society Hong Kong
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